Anasayfa Haberler Tekstil atıklarıyla 2 milyon dolar ihracat
Tekstil atıklarıyla 2 milyon dolar ihracat

Otomobilden buzdolabına kadar geniş bir kullanım alanı olan keçeye doğal yöntemlerle "alev iletmez" özellik kazandıran İzmirli şirket, dünya devlerine ihracata başladı.

İzmir'de bir tekstil fabrikası, otomotiv, beyaz eşya, inşaat ve mobilya sektörlerinde kullanılan keçeye doğal yöntemlerle "alev iletmez" özellik kazandırarak ihracatını artırmayı başardı.
Torbalı ilçesinde tekstil atıklarının geri kazandırılması amacıyla kurulan bir fabrika, özellikle ses ve ısı izolasyonunun vazgeçilmez ürünü olan keçeye yönelik çalışmalar yaptı.
Fabrikada oluşturulan Ar-Ge takımı, dünyada kullanılan mevcut keçeleri inceleyerek daha gelişmiş özellikler kazandırmak üzere proje yürüttü.
Yangına karşı dayanıklı hale getirilmesi için kimyasal yöntemlerle alev iletmez özellik kazandırılan keçelerin kanserojen olması nedeniyle bu alanda çalışma yapmaya karar veren ekip, 5 yıllık bir Ar-Ge projesi sonucu doğal reçineleri kullanarak çevre ve sağlığa zararı olmadan alev iletmez özelliği kazanan keçeleri geliştirmeyi başardı.
Tamamen geri dönüştürülebilen ve yüzde 80'i tekstil atıklarından elde edilen alev iletmez keçeler, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ile Uzakdoğu ve bazı Afrika ülkelerinden talep görmeye başladı.
Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Kanlı, otomobillerin bagaj, tavan, kapı, kaput ve tabanıyla tüm beyaz eşyalarda kullanılan, ses ve ısı izolasyonu sağlayan keçelerin yangına dayanıklı olması için alev iletmez özelliğinin bulunmasının istendiğini belirtti.(dünya)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam