Anasayfa Haberler Vergisini düzenli ödeyene indirim
Vergisini düzenli ödeyene indirim

Maliye Bakanlığı vergisini düzenli ödeyen mükelleflere indirim getirmeye hazırlanıyor. Vergi indirim oranının yüzde 5 olması bekleniyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, hem vergisini zamanında ödeyen hem de geçmişe dönük vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getiren mükelleflere indirim imkanı getireceklerini açıkladı.
Vergisini zamanında ödeyemeyen vatandaşlara imkan sağlamak için yeniden yapılandırma kanunları çıkardıklarını anımsatan Ağbal, "Diğer taraftan bunu zamanında ödeyen mükellef de diyor ki 'Geçmişe dönük ödeme performansımız iyiyse, bize de bir imkan sağlayın.' Bunu haklı bir talep olarak görüyoruz" dedi. Maliye Bakanlığı olarak bu konuda bir çalışma yaptıklarını söyleyen Ağbal, düzenlemeden olabildiğince KOBİ'lerin yararlanmasını öngördüklerini ifade etti.

İndirimden kimler faydalanabilecek?

Vergi indiriminden yararlanabilmek için gerekli şartlara da değinen Ağbal "Geçmiş 3 yıl her beyannamesini süresinde vermiş, her beyannamesini süresinde ödemiş. Bazen 3-5 bin lira küçük rakamları arada bir kaçırırsınız, bunları dikkate almamak lazım. Beyannamelerin düzenli olarak zamanında verilmiş olması, ödemelerin düzenli olarak zamanında yapılmış olması bir ölçüt olacak. Bu indirimden yararlanılacak dönem itibarıyla herhangi bir vergi borcu olmayacak. Burada şuna da dikkat ediyoruz, bu indirimi vereceğimiz mükellefimiz sadece vergisini zamanında ödeyen kişi olmasın aynı zamanda geçmişe yönelik vergisini de eksik ödememiş olsun. Burada bizim belirlediğimiz ölçütlerden biri geçmişte herhangi bir şekilde mesela 3 yıllık süreçte geçmişe dönük herhangi bir şekilde bir vergi incelemesi sonunda bir vergi tarh edilmemiş olması gerekiyor" diye konuştu.

'İndirim oranına Bakanlar Kurulu'nda karar verilecek'

İndirim oranının yüzde 5 olması yönünde beklentilerin olduğunu ifade eden Ağbal, yasal düzenlemenin çerçevesinin hemen hemen belli olduğunu, oran konusunda da Maliye Bakanlığı olarak çalışmalarını tamamladıklarını, bunu Bakanlar Kuruluna götüreceklerini, oran konusunda nihai kararın orada verileceğini kaydetti.
Söz konusu düzenlemenin gelecek dönemde vergi ödeme performansını da yukarı çekeceğini belirten Ağbal, "Çünkü mükellef bilecek ki ben vergimi tam ve zamanında ödersem, böyle bir indirim alacağım. O zaman ne olacak? Ödemelerini yaparken, vergisel yükümlülüklerini yerine getirirken daha dikkat edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Yeniden yapılandırmaya büyük ilgi

Yeniden yapılandırmaya da değinen Ağbal, düzenlemenin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Ağbal, 2004 ve 2011 yıllarında da getirilen yeniden yapılandırma imkanıyla kıyaslandığında bu seferki tahsilat rakamının 15,1 milyar lira ile olağanüstü seviyede olduğunu ifade etti.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam