Anasayfa Haberler OPEC üretimi azaltıyor
OPEC üretimi azaltıyor
Çarşamba, 30 Kasım 2016 15:39

Viyana'daki OPEC toplantısından petrol üretiminin günlük 1.2 milyon varil azaltılması kararı çıktı. Kararın ardından petrolün fiyatı yüzde 7.5 yükseldi.

OPEC dünyadaki petrol üretimini günlük 32.5 milyon varil olarak planladı. Brent petrolün varil fiyatı 50.75 dolara kadar çıktı.
Endonezya temsilcisi ise OPEC’teki konuların çoğunluğunun kolayca çözülebilecek konular olduğunu düşünmediğini açıkladı. Küresel petrol üretiminin üçte birini gerçekleştiren 14 OPEC üyesi Eylül ayında Cezayir’de gerçekleştirilen bir toplantıda üretimi günlük 32.5-33 milyon varil arasına indirmek konusunda bir ön anlaşmaya varmıştı.
OPEC, İran, Libya ve Nijerya’nın petrol üretiminin huzursuzluklar ve yaptırımlardan etkilenmesinden dolayı varılacak bir üretim kesintisinden muaf tutulacağını belirtti. İran Petrol Bakanı da bugün yaptığı açıklamada İran’dan herhangi bir üretim kesintisi istenmediğini söyledi. Üretim kesintilerinden muaf tutulmak, Batı yaptırımları sonucu pazar payını kaybeden ve bunu yeniden kazanmak isteyen İran için bir zafer olarak görülürken, bu sürede Suudi Arabistan pazar payını artırdı.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam