Anasayfa Haberler Pancar üreticisi 60 yıllık Elazığı Şeker Fabrikası'na sahip çıktı
Pancar üreticisi 60 yıllık Elazığı Şeker Fabrikası'na sahip çıktı

Pancar rekoltesindeki büyük düşüş nedeniyle 520 kişinin çalıştığı Elazığ Şeker Fabrikası'nın üretime ara verme tehlikesi, yönlendirilen çiftçinin pancar ekimi yapması sayesinde sona erdi.

Elazığ Şeker Fabrikası'nın üretime ara verme tehlikesi, pancar ekimine yönlendirilen çiftçilerin desteğiyle son buldu.
Çiftçinin sulamada kullandığı suyun azalması, elde ettiği gelirin azlığı nedeniyle pancar yerine başka ürün ekmesi sonucu 2013 yılında pancar alımında 35 bin tonla tarihindeki en düşük rekolteyi gören Elazığ Şeker Fabrikası'nda üretimin durdurulmasının gündeme gelmesi üzerine fabrika yetkilileri, durumu çiftçiye anlattı.
Köy köy yapılan temaslarda 520 kişinin çalıştığı ve dolaylı olarak binlerce kişiye iş imkanı sağlayan fabrikaya kilit vurulmaması için köylülerden pancar ekimine ağırlık verilmesi talep edildi.
Bu çalışmanın ardından çiftçinin yeniden pancar üretimine yönelmesi ile fabrikada işlenen pancar 90 bin tona ulaştı.
Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik,  fabrikanın pancar ihtiyacının daha çok Altınova ve Kuzova'dan karşılandığını belirtti.
Ancak bu ovalarda 2009 yılından itibaren çeşitli nedenlerle 2013'de pancar rekoltesinin taban yaptığını ve devam eden yıllarda rekolte düşüklüğü nedeniyle fabrikanın kapanma noktasına geldiğini ifade eden Çevik, bunun üzerine çiftçileri pancar ekimine yönlendirmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam