Anasayfa Haberler "Cep telefonu kullanıyorsanız hepiniz ithalatçısınız"
"Cep telefonu kullanıyorsanız hepiniz ithalatçısınız"

Ekonomi Bakanı Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşlarının çok yüksek notlar verdiği ülkelerden birinin şu anda yoğun bakım çadırında olduğunu belirterek, ''Buna karşılık notta cimrilik yaptığı Türkiye, tüm dünyada örnek alınan bir ülke haline geldi'' dedi.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ DÖRT AYAKLI
Çağlayan, teşvik sisteminde çok önemli değişikliklere gideceklerini belirterek, ''Artık yüksek teknolojiyi hedef alan bir Türkiye istiyoruz. Elin hamallığını biz yapmayacağız'' dedi.Çağlayan, üç ayaklı teşvik sisteminin, yeni teşvik sisteminde dörde çıkarıldığını belirterek, ''Dördüncü ayağa stratejik yatırımları koyuyoruz. Arz açığı olan ürünlerin Türkiye'de yatırımını sağlayacak önemli bir teşvik mekanizması getiriyoruz. Aşağı yukarı noktayı koymuş durumdayız." dedi ve ekledi, yeni teşvik sisteminin cari açığın panzehiri olacağını bildirdi


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl yüzde 10-11 ihracat artış hedefi bulunduğunu ancak, yüzde 12 ihracat artışını gerçekleştireceklerini söyledi. Çağlayan, Ocak ayı rakamları çarşamba kabul edildiğinde, perşembeye güzel bir giriş yapıldığını da kaydetti.

''İthalatı niye söylemeyeyim, saklayacak birşey değil'' diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracat verilerinin ay bittikten sonra günlük kayıt tutulması nedeniyle TİM tarafından kesinleşmemiş olarak açıklandığını söyledi.

Çağlayan, ithalatın ise gümrük kayıtlarıyla, TÜİK tarafından açıklandığını belirtti.

 

"HEPİNİZ İTHALATÇISINIZ"
İhracatın ithalat olmazsa, sanki olmazmış gibi kamuoyuna sunulduğunu ifade eden Çağlayan, ''75 milyonun hepsi ithalatçı. Eğer cep telefonu kullanıyorsanız hepiniz ithalatçısınız, eğer Türk malı olmayan televizyon kullanıyorsanız ithalatçısınız, arabaya biniyorsanız ithalatçısınız'' dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin cari açığın panzehiri olacağını bildirdi.

"YERLİ OTODA MESELE İSİM MESELESİ DEĞİL"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yerli otomobil konusunda ise meselenin isim meselesi olmadığını vurgulayarak, ''Ben yerli otoda motorunu burada yaparsan, aktarma organını yaparsan sana babayiğit derim. Babayiğitten kastımız bu'' diye konuştu. 

"FRANSA İLE EKONOMİK SORUNUMUZ YOK"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçen hafta basına kapalı olarak Türkiye'de yapılan toplantıya katılan ve Türkiye'de iş yapan Fransız şirketlerinin temsilcilerinin, endişeli olduklarını ve endişelerinin Fransa'nın yaptığı yanlış uygulamadan kaynaklandığını ifade ettiklerini bildirdi. Çağlayan, ''Biz Türkiye'ye yatırım yapan, güvenenlere ve o güvenin zedelenmesine izin vermeyiz'' dedi.

Sarkozy'nin tavrının Fransız halkının, Fransız şirketlerinin ve ekonomideki aktörlerin tavrı olmadığının altını çizen Çağlayan, bu ayrımın yapılması gerektiğini söyledi. Çağlayan, ''Tüm yatırımcıların başımızın üzerinde yeri var'' dedi.Çağlayan, Türkiye'nin, Fransa ile ekonomik anlamda bir sorununun olmadığını belirterek, ''Dış ticaret hacmimizde bizim aleyhimize bir durum var. İlişkilerin bozulmasından kim zararlı çıkacak diye bakarsanız, matematik bilen herkes bunu hesaplayabilir'' dedi. (Habertürk)

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam