Anasayfa Haberler Enflasyon sepetine gıda ayarı
Enflasyon sepetine gıda ayarı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon sepetinde gıdanın yüzde 24’lerde olan ağırlığının yıl sonundaki güncelleme ile yüzde 20’nin altına ineceğini söyledi.

Hükümet, gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında Gıda Komitesi'nin yapısını değiştirirken, bir adım da enflasyon sepeti için gelecek. Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı düşürülecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıda sepetinde gıdanın yüzde 24'lerde olan ağırlığının, yüzde 20'nin altına inmesi gerektiğini, düzenlemenin, her yıl sonunda yapılan güncelleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirileceğini kaydetti. Böylece gıda fiyatlarındaki artış ve azalışlar enflasyon oranını daha az etkileyecek. Hükümet, Gıda Komitesi'nin yapısını aybaşında değiştirmişti. Komite, artık Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in başkanlığında ve bakanların katılımı ile toplanacak. Komitenin sekretaryasını Merkez Bankası yürütecek.

Gıda Komitesi'nin aldığı kararlar çerçevesinde, Hal Kanunu'nda da değişiklik yapılacak. Tarım ürünlerinin nakliyat sırasında zayi olmasının önlenmesi için soğuk zincir ve taşımacılık şartı getirilecek.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam