Anasayfa Haberler Rus krizinin tarım faturası 407.5 milyon dolara ulaştı
Rus krizinin tarım faturası 407.5 milyon dolara ulaştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada Rus ambargosunun Rusya'ya da Türkiye'ye de zarar verdiğini bildirerek, “Rusya ile düzelen ilişkilere rağmen, gıda ve tarımda ambargonun halen sürmesinin faturası Ağustos ayı sonu itibarıyla 407,5 milyon dolara ulaştı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Rusya'nın uçak krizinin ardından 1 Ocak 2016'da başlattığı ambargonun başta üreticiler olmak üzere tarım ve gıdada faaliyet gösteren, geçimini bu sektörden sağlayan tüm tarafları mağdur ettiğini, Türkiye'nin de önemli bir ekonomik kayba uğradığını belirtti.

Rusya'ya ihraç edilen gıda ve tarım ürünlerinden elde edilen döviz miktarının Ocak-Temmuz döneminde, geçen yıla göre 422,3 milyon dolar azalmayla 619,5 milyon dolardan 197,3 milyon dolara indiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ekonomik kayba uğrayan sadece ülkemiz değildir. Aynı şekilde Rusya'da büyük ekonomik kayıplar yaşamıştır. Ambargo yüzünden Rusya, uzak ülkelerden yüksek maliyetle sebze meyve almak zorunda kalıyor. Yanı başındaki Türkiye'den tarım ürünü ithal etmek yerine Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin gibi uzak ülkelerden gıda ürünü alıyor. Yalnız, ambargoyu koyan taraf Rusya olduğu için, ambargoda seçici davranmış, limon gibi başka ülkelerden çok rahatlıkla tedarik edemeyeceği ürünleri Türkiye'den almaya devam etmiştir. Rusya'nın ambargoda izlediği nokta atışlar, çiftçimize daha fazla zarar vermiştir. Rusya'nın uygulamış olduğu ambargodan en fazla etkilenen kesim, yaşanan fiyat düşüşleri ve pazarlama sorunları nedeniyle üreticilerimizdir.”

 

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam