Anasayfa Haberler Küresel piyasalar teşvik beklentilerinden besleniyor
Küresel piyasalar teşvik beklentilerinden besleniyor

 

Asya hisse senetleri, dünyanın en büyük üç ekonomisinin hayal kırıklığı yaratan verileri ardından yükselen petrol fiyatlarının yatırımcı güvenini desteklemesiyle, yaklaşık bir yılın zirvesinde tutundu.

Geçtiğimiz beş haftanın biri hariç tamamında yükselen MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, değer kazanan her bir hisse senedine karşılık yaklaşık bir hisse senedi düşüş kaydetti. Dolar, önemli paraların çoğu karşısında değer kazanması ardından, hayal kırıklığı yaratan ABD perakende satışlar ve toptan eşya fiyatları verileriyle birlikte son seansta düştü. Yuan, Çin'de yeni krediler verisinin beklentiyi karşılayamaması ardından bir ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Yen, Japonya büyüme verisinin analsit tahminlerinin altında gelmesi ardından dalgalı seyretti. AB'de petrol fiyatları yükselişini üçüncü güne taşıdı. Nikel, Temmuz ayından bu yana görülen en sert güçlük kaybının ardından yükseldi.
Küresel hisse senetleri, dünyanın en büyük ekonomilerinden gelen istikrarsız büyüme verilerinin traderların güvenini azaltması ve diğer yandan merkez bankalarının teşvik paketleriyle dünya ekonomisinin imdadına yetişeceklerine ilişkin iyimserliğin etkisiyle, yaklaşık bir yılın zirvesinde tutunuyor. ABD'de bu yıl gidilebilecek bir faiz artırımı ihtimali, Cuma günkü ABD verisi ardından vadeli piyasalarda yüzde 42 seviyesine geriledi. Perşembe günü ise piyasa fiyatlaması, yüzde 49 ihtimalle faiz artırımına gidileceği yönündeydi.
Tokyo'da Tokai Tokyo Research Center baş küresel ekonomisti Shoji Hirakawa, “ABD ekonomisi bir miktar hız kaybetmiş olabilir. Zayıf veriler hala sıkılaştırmanın gecikeceği yönünde endişelerin gündeme gelmesi anlamına geliyor” dedi.
Japonya, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 0.2 büyüyerek yüzde 0.7'lik ekonomist tahminlerin altında kaldı. Asyanın ikinci büyük ekonomisinde yetkililer, merkez bankası eksi faiz uygulamasını benimsemiş ve beklenmedik ölçüde varlık alım programı uygularken fiyat artışını tetiklemekte güçlük çekiyorlar.

 

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam