Anasayfa
Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı yazdı: Yerli Malı Haftası'nı yeniden anımsamak
Haberler

Resmi adıyla “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olan ve 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye’de bütün okullarda kutlanan “Yerli Malı Haftası”, çağdışılık ya da nostalji mi?

Bu soruyu tartışmadan önce, sanayi ürünleri yanında bir zamanlar tarım ülkesi olarak övündüğümüz ülkemizin durumuna bir bakalım:

Çin’den fasulye, kayısı ve kuru sarımsak, ABD’den fındık ve badem, İsrail’den fındık, Güney Afrika’dan satsuma mandalina, Şili’den sofralık üzüm, İtalya ve Şili’den elma, Kosta Rika’dan kavun, İtalya’dan kuru üzüm, İran’dan karpuz, kuru kayısı ve lahana ve İspanya’dan marul ithal etmişiz, etmeye devam ediyoruz.

Büyük bir olasılıkla, çocuklarımız Yerli Mallar Haftası’nda bunları yiyecekler.

Çarşılarımızda yabancı mal ve markalardan geçilmiyor. Çoğumuz yabancı markaları tercih ediyoruz. Bunların bir kesimi işçiliğin daha ucuza olduğu ülkelerden geliyor bir kesimi de kendi ülkemizde imal edildiği halde yabancı markaya sahip olduğu için yeğleniyor.

Her yıl dış ödemeler dengesi açık veriyor. Tarım ürünleri dahil her şeyi ithal eder olduk.

Devamını oku...
 
Esnaf ve tüccar için e-fatura uyarısı
Haberler

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, 1 Ocak'tan itibaren 5 bin lira üzerindeki tüm faturalara elektronik ortamda düzenlenme zorunluluğu uygulamasını hatırlattı.

Devamını oku...
 
12-18 Aralık “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” Kutlu Olsun
Basın Açıklaması

USİAD olarak, yurdumuzun ekonomik bağımsızlığının korunması ve sürdürülebilir bir ekonomik alt yapı konusunda stratejik öneme sahip olan Yerli Malı Haftası’nın bir nostalji değil, zorunluluk olduğunu vurguluyoruz ve “Yerli Malı Haftası’nı” kutlamayı bir görev biliyoruz. Üretimi planlamayan, üretime yatırım yapmayan, sadece ithalat yapan bir ekonomi modelinde refahı yakalamak mümkün olmayacaktır.

1929’da kanun haline getirilen ve 1946’dan itibaren kutlanan Yerli Malı Haftası, yurttaşlarımıza yerli malı kullanmanın, tutumlu olmanın ve yatırım yapmanın önemini hatırlatmak amacıyla her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanmaktadır. Ancak, özellikle 1980’lerden itibaren önce içi boşaltılmış ve maalesef sonrasında da unutturulmuştur.
Oysa ABD’nin bile 1936’da federal yasa (Use American) yaptığı ve 1984’de güncellediği ‘Yerli Malı Kullan’ çağrısı, bu konunun ne denli önemli olduğunu ortaya koymaya yetmektedir.

Ülkemizin iktisadi yönden kalkınması ve bağımsızlığımızın korunması için Yerli Malı üretimi ve kullanılmasının fikri temelleri 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde atılmıştı. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul Milli Sanayi Birliği’nin yerli mallar sergisindeki “Türk yurdu, Türk iktisadı, Türk eliyle, Türk tarihiyle yükselir. Türkler, TÜRK MALI alınız, TÜRK MALI kullanınız; Türk parası Türk toprağında kalsın” sözleriyle Türk Malı’nın önemini en güzel şekilde vurgulamıştır.

Devamını oku...
 
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi kasım ayında 50.1’e geriledi
Haberler

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, kasım ayında 50.1’e geriledi.

Devamını oku...
 
TCMB Aralık ayı Beklenti Anketi sonuçları
Haberler

TCMB Aralık ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre, enflasyon ve döviz kurlarında düşüş bekleniyor. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 10,07'ye; cari yıl sonu için yüzde 11,62'ye geriledi. Dolar kurunda ise yıl sonu beklentisi 5,82; 12 ay sonrası ise 6,35 olarak gerçekleşti.

Devamını oku...
 
KOSGEB ile DEİK'ten KOBİ'lere ihracat desteği
Haberler

KOSGEB ile DEİK arasında KOBİ'lerin ihracattaki paylarının artırılarak dış pazarlardaki etkinliklerini güçlendirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Devamını oku...
 
Çetin Ünsalan yazdı: Üreticinin maliyeti nasıl düştü?
Haberler

Türkiye’nin kasım ayı itibariyle enflasyon rakamları açıklandı. Baz etkisinin ortadan kalkmasıyla iki haneli enflasyona yeniden geldik. Fakat gerçekçi bulmadığım bir istatistik üzerinden yüzde şu kadar oldu tartışmasına tekrar girmek istemiyorum.
Medyamızda bu iki haneli enflasyon haber oldu da, enflasyonun gerçekçi olup olmadığı tartışılmadı. Fakat tüm bu tartışmaların gölgesinde, gözden kaçan bir şey olduğuna inanıyorum.

Devamını oku...
 
MB'den enflasyon değerlendirmesi
Haberler

Merkez Bankası, kasım enflasyonunda geçici vergi indirimlerine bağlı temel mal grubunda gözlenen düşük baz etkisinin öne çıktığını, çekirdek enflasyonun ılımlı seyrini sürdürdüğünü belirtti.

Devamını oku...
 
Enflasyon rakamları açıklandı
Haberler

TÜFE, kasımda piyasa beklentilerinin altında, yüzde 0,38 artış gösterdi. Eylül ve ekimde tek hanede seyreden yıllık enflasyon, kasımda baz etkisinin terse dönmesiyle tekrar çift haneye yükseldi: 10,56.

Devamını oku...
 
İmalat PMI 49.5 oldu
Haberler

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Kasım'da 49.5'e yükseldi. Endekste 50'nin altı daralmaya, üzeri seviyeler büyümeye işaret ediyor.

Devamını oku...
 
Diğer Makaleler...
<< Başlangıç < Önceki 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Sonraki > Son >>

Sayfa 86 / 294

USİAD Bildiren Dergisi

Reklam

Raporlar

Reklam

Kitaplar

Reklam